Vatisa

Vad är erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion (ED) används oftast för att beskriva de upprepade oförmåga att uppnå och behålla en erektion för sexuellt umgänge.

Denna sjukdom är också allmänt känt som impotens. Impotens kan dock hänvisa till andra problem som stör samlag. Dessa inkluderar en brist på sexuell lust och problem med utlösning eller orgasm. Att använda termen erektil dysfunktion gör det klart att de andra problemen är inte inblandade.

Det är normalt för män att uppleva förändringar i erektil funktion, som tar längre tid att uppnå en erektion. När problemet blir ihållande, kan det vara ett tecken på ett fysiskt eller emotionellt problem. erektil dysfunktion kan vara en total oförmåga att få erektion, ett inkonsekvent förmåga att göra det, eller en tendens att upprätthålla bara korta erektioner.

Problemet är vanligare hos män äldre än 65 år, men det kan inträffa i alla åldrar. The National Institute of Diabetes and Digestive och Njursjukdom (NIDDK) säger om 5 procent av 40-åriga män och mellan 15 och 25 procent av 65-åriga män upplever erektil dysfunktion. Men det är inte en oundviklig del av åldrandet.

I äldre män, erektil dysfunktion har oftast en fysisk orsak, t.ex. sjukdom, skada, kirurgi eller biverkningar av läkemedel. Mediciner som kan orsaka erektil dysfunktion inkluderar blodtryck läkemedel, antihistaminer, antidepressiva, lugnande medel, aptitdämpande och illegala droger. En sjukdom eller sjukdom som orsakar skada på nerverna, eller försämrar blodflödet i penis även kan orsaka erektil dysfunktion.

Tre faser

ED är resultatet av ett problem i någon av tre faser som krävs för att producera en erektion. Den första fasen är sexuell upphetsning. Detta följs av nervsystemet svar som ökar blodflödet till penis. Den sista fasen är en uppmjukning av blodkärlen i penis som gör att mer blod strömmar till penisen att orsaka en erektion. Ett problem i någon av dessa tre faser kan orsaka impotens.

Testosteron är viktigt att erektionsprocessen. Nivåerna av detta hormon börjar minska hos män efter 40 års ålder. Dessutom tyder en del forskning att när penis är slapp under långa tidsperioder, ärrvävnad former i celler. Detta kan störa penis förmåga att expandera när den är fylld med blod.

Enligt Marian Dunn, Ph.D., en psykiater och mänsklig sexualitet expert i Brooklyn, har den genomsnittliga paret nu söker hjälp för mannens dysfunktion inte haft samlag i två till fem år.

För år, läkarna trodde att den primära orsaken till erektil dysfunktion var psykologiskt. Idag är de flesta läkare och forskare tror att 80 procent av fallen är fysiskt.

I vissa psykologiska fall kan utlösa vara ilska på en make, skuld över det normala men "otrogen" sexuellt intresse för en annan person, eller spänning och utbrändhet på jobbet, säger Mack Lipkin, MD, en primärvård specialist i New York City.

Att behandla problemet

Det första steget i att behandla erektil dysfunktion är att ta reda på vad som orsakar dysfunktion. Prata med din primära vårdgivare eller urolog. För en del män kan livsstilsförändringar hjälpa. Dessa förändringar kan vara att sluta röka, att förlora övervikt eller ökad fysisk aktivitet.

ED kan orsakas av kärlsjukdomar, neurologiska problem, som kan vara en följd av diabetes, prostatacancer och behandling av prostatacancer sjukdom, mediciner, hormonrubbningar, psykiska besvär, och drogmissbruk.

Om orsaken är en biverkning av ett receptbelagt läkemedel, kan din läkare kan ersätta en annan drog.

Män som har svårigheter med sin romantiska partner kan behöva söka terapi för lösningar.

Det är viktigt att du delar med din sexpartner vad du går igenom. Prata om hur du vill närma fastställa det, inklusive alternativ och behandlingar.

"Både patienten och hans sexpartner ska vara säkra på att erektil dysfunktion är vanligt och oftast inga tecken på en permanent eller oåterkallelig förlust av sexuell funktion eller lust ", säger Gerald D. Brock, MD, en urologisk kirurg i London, Ontario. "Öppen kommunikation är viktigt och bör behållas under hela diagnos-och behandlingsprocessen, som ofta är mer framgångsrika om par arbetar tillsammans som ett team."

Mediciner

Under de senaste åren har läkemedel ordinerats tillsammans med rådgivning. Exempel på dessa läkemedel är Viagra och Levitra. Dessa läkemedel förbättrar svar på sexuell stimulering, men de har inte automatiskt utlöser en erektion. De är inte afrodisiaka, så de har ingen effekt på sexuell lust. De fysiskt koppla av blodkärlen i penis, vilket gör att den fylls med blod och att hålla sig upprätt tillräckligt länge för samlag.

Dessa läkemedel bör inte användas mer än en gång om dagen. De kan orsaka biverkningar och interagera med andra läkemedel. De bör inte användas av män som har hjärtsjukdomar och tar nitrater.

Injektion terapi

Män vars erektil dysfunktion kommer från diabetes eller radikal prostataoperation har mer framgång med injektionsbehandling. I injektion terapi, är medicinering ges med en fin nål direkt in i sidan av penis. En erektion inträffar vanligtvis inom fem till 20 minuter och varar i 30 till 60 minuter.

Framgång priser för injektionsbehandling varierar från 60 till 80 procent. De vanligaste biverkningarna är blåmärken, måttlig smärta och ärrbildning. Denna terapi kan vara dyra.

En liknande metod innebär små pellets som man kan infoga i urinröret på ollonet innan sex. Pelletsen löses upp och absorberas av omgivande vävnad, dilating artärer så att blodet kan flöda. Denna metod orsakar en erektion inom åtta till 10 minuter och varar i 30 till 60 minuter.

Enheter

Anordningar för att bidra till att uppnå och behålla erektion allt från band till vakuumrör och kirurgiska implantat.

För män som kan få erektion, men inte behålla dem, en penis band-en ringliknande anordning-kan fästas runt basen av penis för att hålla blodet från att fly.

Vakuumpumpar är kanske de flesta icke-invasiva produkter på marknaden. En man smörjer sin penis och tar den i en lufttät plastcylinder ansluten till en handpump. Luft pumpas ut ur cylindern, och vakuumet ökar blodflödet till penis. När en erektion inträffar, den man avlägsnar cylindern och placerar ett band runt basen av penis. Pumparna fungera för 80 till 90 procent av män och kan användas så ofta som önskas. Vissa män upplever smärta, blåmärken, eller svårigheter utlösning när du använder pump.

Penisimplantat daterar till 1930-talet. De förs in i penis som permanent styva stavar eller som uppblåsbara cylindrar som blir upprätt när den fylls med en saltlösning, som pumpas från en reservoar implanteras antingen i buken eller pungen.

Kärlkirurgi

Två typer av verksamheter förbättra erektioner, men var och rekommenderas endast för ovanliga situationer. Man involverar knyta av blodkärl som gör att blodet att läcka ut ur en erigerad penis. Den andra innebär att kringgå blockerade artärer för att låta mer blod i penis.

Bypass-operationer är reserverade främst för patienter med blodflödesproblem som orsakas av skador såsom bäckenfrakturer.

Hormonbehandling

Testosteron tillskott är bara för män med onormalt låga nivåer av testosteron. Tilläggen kan öka libido och förmåga att få erektion. De finns i tre former: piller, intramuskulära injektioner och hudfläckar. De är mest effektiv när den ges som intramuskulär injektion eller genom en hud patch.

Flera nya läkemedel mot erektil dysfunktion har utvecklats och invänta godkännande av FDA.

För män som inte kan lösa sina problem med ovanstående lösningar eller som har psykiska problem, rekommenderar Internationella Impotens Association att de, och deras partner, om villiga, få rådgivning från en kvalificerad psykoterapeut.