Vatisa

Krökning av penis (Peyronies sjukdom)

Vad är det?

Peyronies sjukdom är en kurva i penis.

Många män har en svag kurva i penis. Så länge det inte finns någon smärta eller problem med sexuella problem, bör män med en lätt böjd penis inte vara berörda och inte behöver träffa en läkare.

Men vissa män utvecklar en mer allvarlig krökning i penis som stör sexuell funktion eller orsakar smärta. Detta händer ibland när penis är skadad, antingen under samlag eller från ett motorfordon eller olycksfall. De flesta fall är emellertid resultatet av en dåligt förstådd process känd som Peyronies sjukdom.

I Peyronies sjukdom, inflammation och ärrvävnad formen längs axeln av penis. Ingen är säker på varför detta problem uppstår, men det kan utlösas av upprepad milt trauma vid samlag. Du kan känna den inflammation och ärrvävnad som en smärtsam knöl eller område av ovanlig fasthet. I många män orsakar ärrvävnad penis för att böjas eller förkortas, eftersom den förhindrar att penis från expanderande normalt. Män med Peyronies har ofta svårt att uppnå en fast erektion, men det är oklart om detta inträffar först, eller orsakas av ärrvävnad.

Peyronies sjukdom kan förekomma i upp till 1% av befolkningen. De flesta män med problemet är i åldrarna 45 och 60. Sjukdomen finns i familjen och verkar vanligare hos vita män. I 30% av män, är Peyronies i samband med bildandet av ärrvävnad i andra delar av kroppen, inklusive handflatorna (Dupuytrens kontraktur), de fotsulorna (plantar fibromatos) och trumhinnorna (tympanosclerosis).

Ibland är en allvarlig krökning av penis ses i pojkar vid eller strax efter födseln. Detta är inte Peyronies sjukdom. De flesta av dessa fall tros vara orsakad av onormal utveckling i livmodern, och kan vara förenad med andra störningar av penis såsom en sjukdom som kallas hypospadi, i vilken öppningen av penisen är inte på spetsen.

Symptom

Ungefär hälften av män med Peyronies sjukdom kommer först att märka smärta vid samlag. Symptomen kan uppträda plötsligt eller kan utvecklas långsamt över tiden. Ofta penis kommer att känna fast eller knölig vid smärtsamma platsen. Andra män med Peyronies kommer att märka en smärtfri kurva av penis som kan uppstå plötsligt eller förvärras med tiden. Penis kan kurvan uppåt, nedåt eller åt sidan. Allvarliga förändringar i form av penis kan hindra mannen från att ha samlag. Män söker oftast hjälp från sin läkare på grund av svårigheter med samlag snarare än krökningen själv.

Om penis har skadats av plötslig trauma, kommer de flesta män att kunna minnas händelsen. Ofta kommer det att finnas en känsla eller ljudet av en "kick", följt av förlust av erektion och utseendet på en blåmärken. En del av penis förblir smärtsam för en tid, men vanligtvis i området kommer att läka med tiden. Emellertid kan ärrvävnad bilda och orsaka en ny krökning. Detta problem är en annan än Peyronies och sällan resulterar i svårigheter med erektion eller förkortning av penis.

Diagnos

Läkaren kommer att be dig om dina symptom och kommer att undersöka din penis, söker anbud, fasta områden av ärrvävnad (plack) under en fysisk undersökning. Vanligtvis är detta allt som behövs för att diagnostisera problemet. Om din läkare behöver mer information, kan han eller hon beställa en röntgen för att leta efter kalkavlagringar i ärrvävnad, eller be dig att ta in fotografier av din penis för att bättre fastställa omfattningen av skadorna. Dessutom kan män som överväger operation bli ombedd att genomgå särskild provning av sexuell funktion för att bestämma den bästa metoden för att reparera problemet.

Förväntad varaktighet

En kurva i penis som är närvarande sedan födseln, eller orsakas av ärrbildning från en skada kommer inte att försvinna om det inte korrigeras med kirurgi.

Hur länge Peyronies sjukdom varar är svårt att förutse. I mer än en tredjedel av män, finns det en gradvis förbättring under 12 till 18 månader utan någon särskild behandling. I andra är det ärrbildning permanent eller förvärras över tid.

Förebyggande

Det finns inget sätt att förhindra Peyronies sjukdom. Det finns dock en del som tyder på att medelålders män som ägnar sig åt mer kraftfull eller frekventa samlag är mer benägna att utveckla Peyronies.

Behandling

De flesta män med krökning av penis, oavsett orsak, inte behöver någon behandling. Män med Peyronies sjukdom som upplever smärta eller svårigheter med samlag ibland erbjuds medicinsk behandling. Alternativen är följande:

  • Orala läkemedel såsom vitamin E, paraaminobensoesyra (ett B-vitamin) och kolchicin (säljs som en generisk)

  • Injektioner av kortison eller andra läkemedel såsom verapamil i ärrvävnad

  • Ultraljud eller strålbehandling

De flesta av dessa behandlingar har inte allvarliga biverkningar. Emellertid har ingen av dessa behandlingar klart visats förbättra problemet. Korrigerande operation ibland erbjuds till män med mer besvärande eller vanprydande symptom. Vanligtvis är sådan kirurgi försenad i minst ett år efter det att symtomen är stabila, eftersom en tredjedel till hälften av män med Peyronies sjukdom förbättras på egen hand utan behandling.

I ett typiskt förfarande är inflammerade eller ärrad parti av vävnad avlägsnades från penis och ersattes med en ymp som tagits från en annan del av kroppen, ofta pungen eller underarm. Denna operation fungerar ofta bra, även om lindrig krökning av penis kan finnas kvar. Dessutom kan den sexuella funktionen eller förkortning av penis inte förbättras efter operation. Av denna anledning, kirurger implanterar ibland en penisprotes samtidigt som ärrvävnad tas bort. I vissa män, är en protes ensamt tillräckligt för att räta ut kurvor och förbättra den sexuella funktionen. Män som överväger kirurgi bör se till att diskutera alla alternativ med sin läkare.

När du bör kontakta en professionell

Ring din läkare om:

  • Du märker ny krökning av din penis.

  • Du upplever smärta vid samlag.

  • Du utvecklar problem med erektionen.

  • Du märker en firma eller smärtsam knöl på din penis.

Prognosis

En tredjedel till hälften av män med Peyronies sjukdom bättre utan behandling. Andra män har lindriga symtom (t.ex. lindrig krökning eller minskning erektioner) som kan tolereras och som inte stör sexuell aktivitet, så de väljer att inte söka vård. Endast en minoritet av män så småningom kommer att kräva operation.

Peyronies sjukdom aldrig utvecklas till cancer eller andra allvarliga sjukdomar.

Övrig info

Nationella institutet för diabetes och mag-och njursjukdomar
Office of Communications och Public Liaison
Building 31, Room 9A04
Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: (301) 496-3583
Fax: (301) 496-7422
http://www.niddk.nih.gov/

Europeiska urologisk förening
1000 Corporate Blvd.
Baltimore, MD 21090
Telefon: (410) 689-3700
Avgiftsfritt (endast USA): (866) 746-4282
Fax: (410) 689-3800
http://www.urologyhealth.org/

Nationella organisationen för sällsynta sjukdomar, inkl.
PO Box 8923
New Fairfield, CT 06812-8923
Telefon: (203) 746-6518
Avgiftsfritt: (800) 999-6673
Fax: (203) 746-6481
http://www.rarediseases.org/