Vatisa

Att prata om erektil dysfunktion

John Briley

Av John Briley, Washington, DC

Jag minns första gången min pappa pratade med mig om erektil dysfunktion. Han sa... um, ja, han... förstås, jag skojar! Min far var född på 1930-talet. Män i sin generation kanske har gått 16 miles genom en isstorm att se sina söner spela fotboll, men de var inte penis-hälsa-talk typ av killar.

Men penis hälso-och, mer specifikt, sexuell hälsa-är viktiga. Och medan jag inte kan hitta en stat på hur mycket tid män spenderar funderar på sin sexuella hälsa och prestation, skulle jag satsa svaret är "en hel del."

Problemet är att män med erektil dysfunktion, eller erektil dysfunktion, inte spendera en motsvarande mängd tid åt att diskutera sina problem, med antingen sin partner eller sina läkare.

Erektil dysfunktion i sitt sammanhang

Uppskattningsvis 30 miljoner män i USA har erektil dysfunktion, enligt National Institutes of Health. Cirka 4 procent av män i 50-årsåldern rapporterar total oförmåga att få erektion, hastigheten hoppar till 17 procent av män i 60-årsåldern och 47 procent av män äldre än 75 år.  

Ja, avböjer penis hälsa naturligt med åldern, men erektil dysfunktion är inte oundvikligt. Som stat ovan antyder, kan en rättvis andel män äldre än 75 år att uppnå-och förmodligen använda-erektioner.

Livsstil, kost och stress: partners i sexuell hälsa

För många är erektil dysfunktion spåras till kost och livsstil. Om du äter bra, motionera regelbundet, och kontrollera din vikt och spännings nivåer, kan du räkna med ganska normal sexuell funktion i din 60s och eventuellt därefter. "Normal" innebär inte "som en 25 år gammal," men det betyder inte att din manlighet kommer att svara på neurala meddelanden av upphetsning och kommer att vara i stånd att "efterbehandling" sexuella interaktioner.

Utanför dåliga allmänna hälsa och fitness, andra faktorer som kan orsaka erektil dysfunktion inkluderar:

  • Alkohol-och drogmissbruk

  • Kirurgi (särskilt radikal prostata-och urinblåsan kirurgi för cancer), vilket kan skada nerver och artärer nära penis

  • Skada till penis, ryggmärg, prostata, urinblåsa, eller bäckenet

  • Medicinering biverkningar, till exempel med vissa blodtryck läkemedel, antihistaminer, antidepressiva, lugnande medel, aptitnedsättande och såret drog cimetidin

  • Depression, allmän sorg, låg självkänsla, och andra psykiska sjukdomar som kan göra en man mer självmedveten om sexuell aktivitet

Om något är dåligt för hjärtat-överdriven alkoholkonsumtion, kokain, är också dåligt dålig kondition-den för sexuell hälsa. (Allt som försämrar blodflödet försvagar också erektioner.) Samma för faktorer som har sitt ursprung i sinnet, som stress och depression: Även de skicka meddelanden i hela kroppen, vilket genererar mycket verkliga fysiska symptom.

Att sätta penis hälsa i ord

Det är här självinsikt, ärlighet, och-ja-en vilja att prata om penis hälsa kommer in Även i denna upplysta tid, vi män är alltför ofta utbildade, diseaseed, och uppmuntras att borsta bort det, att "ta det som en man "och varken klaga eller skygga för något belopp av smärta eller spänning. Stort misstag.

Om du har sexuella frågor hälsa eller prestanda, måste du vara ärlig med din partner (förutsatt att du litar på henne eller honom). Av samma prioritet: Få med din läkare och beskriv ditt problem. Din läkare kan försöka bota bara vad han eller hon vet om, och, så vitt jag vet, kommer mycket få läkare testa din erektila svaret om de inte vet att du har problem.

Hittills har jag haft tur-åldern 43 och inga tecken ännu på erektil dysfunktion. Och, så squirmy som ämnet kan vara, jag har redan diskuterat penis hälsa två gånger med min 18 månader gamla son: En gång för att berätta för honom min fru och jag bestämde mot omskära honom, och en andra gång när vi behandlade honom för en mindre hälsofråga. Jag vet att han inte fånga alla detaljer, men han ville lära sig att säga "penis", och det är en lovande start.