Vatisa

Endometrios översikt

Endometrios är en gynekologisk sjukdom där vävnad som normalt linjer i kvinnans livmoder växer utanför livmodern, ofta orsakar smärta.

Endometrios är en vanlig sjukdom, särskilt bland kvinnor i fertil ålder. Det drabbar uppskattningsvis 2 till 10 procent av de europeiska kvinnorna i denna åldersgrupp. Endometrios kan vara en invalidiserande sjukdom för vissa kvinnor som känner pågående smärta, medan andra kanske inte har några symptom. Det är också en faktor i infertilitet.

Medicinska komplikationer

Namnet sjukdom kommer från ordet "endometrium," vilket är den vävnad som linjer livmodern. Under en kvinnas regelbunden menstruationscykel, bygger denna vävnad upp och kasta om hon inte blir gravid. Kvinnor med endometrios utveckla vävnad som ser ut och fungerar som endometrial vävnad utanför livmodern, vanligtvis på andra fortplantningsorgan inuti bäckenet eller i bukhålan. Varje månad, svarar denna felplacerad vävnad av hormonella förändringar i menstruationscykeln genom att bygga upp och bryta ner precis som livmoderslemhinnan gör, vilket leder till inre blödningar.

Till skillnad från mensvätska från livmodern som kasta av kroppen, har blod från felplacerade vävnaden ingenstans att gå. Detta bringar vävnaderna som omger endometrios blir inflammerad och svullen. Denna process kan producera ärrvävnad runt området, som kan utvecklas till skador eller utväxter. I vissa fall, särskilt när en äggstock är inblandade, kan blodet bli inbäddad i vävnaden där den är belägen. Det kan då bilda blåsor blod som blir omgiven av en fibrös cysta.

Endometrios är vanligare i äggstockarna. Men det kan också finnas i andra platser inklusive äggledarna, ligament som stödjer livmodern, det inre området mellan vagina och ändtarm, den yttre ytan av livmodern och i slemhinnan i bukhålan.

Endometrios anses vara en viktig orsak till kvinnlig infertilitet. Vid mild till måttlig fall kan infertilitet vara bara tillfälligt. I dessa fall, operation ta bort sammanväxningar, cystor, och ärrvävnad kan återställa fertiliteten. I en mycket liten andel, kan kvinnor förbli infertila.

Orsak

Orsaken till endometrios är fortfarande okänd. En teori föreslår att under menstruationen några av vävnaden backar upp genom äggledarna in i buken, ett slags "omvänd menstruation," där den fäster och växer. En annan teori säger att vissa familjer kan ha predisponerade genetiska faktorer till sjukdomen. Aktuell forskning är också att titta på vilken roll immunsystemet att aktivera celler som kan utsöndrar faktorer som stimulerar endometrios.

Riskfaktorer

Även en kvinna kan utveckla endometrios, följande kvinnor verkar vara en ökad risk för sjukdomen: kvinnor som har en första gradens släkting (mor, syster eller dotter) med sjukdomen, kvinnor som föder för första gången efter 30 års ålder, kaukasiska kvinnor, och kvinnor med ett avvikande livmoder.

Diagnostiska test och förfaranden

För många kvinnor, att bara ha en diagnos av endometrios ger lättnad. Diagnos börjar med en gynekolog utvärdera en patients sjukdomshistoria och en fullständig fysisk undersökning, inklusive en gynekologisk undersökning. En diagnos av endometrios kan endast vara säkert när läkaren utför en laparoskopi. En laparoskopi är ett mindre kirurgiskt ingrepp där ett laparoskop (en tunn slang med en lins och en ljus) sätts in i ett snitt i bukväggen. Använda laparoskop för att se in i bäckenområdet, kan läkaren ofta bestämma platser, omfattning och storlek endometrial tillväxt. Andra tester som kan hjälpa dig att diagnostisera endometrios inkluderar biopsi, ultraljud, datortomografi (CT eller CAT scan), och magnetisk resonanstomografi (MRT).

Behandlingar

I allmänhet kan behandlingen för endometrios inkluderar "vakande väntar" att observera sjukdomsförloppet, smärta medicinering och hormonbehandling. Ibland kan en kombination av behandlingar används, till exempel konservativa kirurgi (laparoskopi) med hormonterapi.