Vatisa

Mysteriet och elände av endometrios

Bäckensmärta, invalidiserande kramper, extrem trötthet, smärtsamma kön eller infertilitet - alla kan varna för endometrios.

Detta förstås dåligt sjukdom ödelägger miljontals kvinnor utan hänsyn till ras eller inkomst. Det är en ledande orsak till infertilitet.

Orsak okänd

Ingen är säker på vad som orsakar endometrios. Vissa läkare tror att det inträffar när mensvätska ryggen upp genom en kvinnas äggledare (som rör sig ägg från äggstockarna till livmodern) och faller i bäcken bakom livmodern. Andra skyller ärftlighet, immunsjukdomar, eller cellförändringar. Men det är inte en infektion eller cancer, säger Ellen E. Wilson, MD, en reproduktiv endokrinolog i Dallas.

En mycket vaskulär vävnad kallas endometrium linjer livmodern. I endometrios, verkar som vävnad utanför livmodern. Den kan växa på utsidan av livmodern, äggledarna, äggstockarna, tarm, urinblåsa, ändtarm och kirurgiska ärr, eller nästan var som helst på bukhinnan, slemhinnan i bukhålan. I sällsynta fall, vänder den upp i lungorna.

Utanför livmodern, fungerar denna vävnad precis som det skulle inne i livmodern. Varje månad det bryts ned och blöder som ett resultat av hormonella signaler. Men, utan den normala livmoderhalscancer / vaginal uttag, kroppen kan inte bli av med avfallet. Vävnad och gammalt blod kan bygga upp, vilket leder till inflammation, svullnad och ärrbildning.

Mary Lou Ballweg, ordförande, verkställande direktör och grundare av Endometrios Association (EA), säger att hon kämpade med endometrios i åratal innan de fick rätt diagnos. Hon hade fem operationer kopplade till sjukdomen.

Svår smärta

Endometrios orsakar ofta stor smärta. "Förlossning var en enkel match jämfört med vad jag var van vid," Ballweg säger.

Men graden av smärta inte återspeglar sjukdomens svårighetsgrad. Vissa patienter har ingen smärta, medan andra med svår menstruationssmärta inte har sjukdomen.

Kirurgi är det enda säkra sättet att diagnostisera sjukdom, säger Estella Parrott, MD, medicinsk officer för det nationella institutet för barns hälsa och mänsklig utveckling. Läkare gör ett litet snitt och använder en upplyst instrument som kallas laparoskop att titta in i kroppen.

Behandlingar inkluderar smärtstillande läkemedel, hormoner och kirurgi. Graviditet bidrar också, genom att göra lesioner kopplade till sjukdomen krympa och så småningom läka, även om de kan återkomma.

Men den bästa behandlingen - och graden av lättnad - varierar från kvinna till kvinna.

Är du i riskzonen?

EA erbjuder ett självtest för att hjälpa kvinnor att bedöma deras risk för sjukdomen.

Hur många av dessa symptom har du haft i minst sex månader?

  • Bäckensmärta. Smärtan kan ha en månatlig mönster, till exempel att vara värst under din tid och / eller mitten av cykeln. Vissa kvinnor har konstant smärta.

  • Trötthet, utmattning, låg energi.

  • Diarré, smärtsamma tarmrörelser, eller andra magbesvär vid tidpunkten för din tid.

  • Magen uppblåsthet och svullnad.

  • Rikliga eller oregelbundna menstruationer.

Betyg dig: 10 poäng om du sa "ja" till bäckensmärta, fem poäng för varje "ja" för de återstående symptom. Om din poäng var 10 poäng eller mer, du har tecken på endometrios. Tala med din läkare om en diagnos och behandlingsalternativ.

Om du sa "ja" på alla frågor, tala med din läkare om dina symtom.