Vatisa

Förresten, läkaren: kan jag få endometrios även efter en hysterektomi?

Fråga: Jag hade en laparoskopisk supracervical hysterektomi för ett år sedan. För sex månader sedan började jag med svår bäckensmärta. Det verkar för att utveckla ett par dagar innan jag skulle normalt ha haft en menstruation (jag har fortfarande båda äggstockarna). Är det möjligt att uppleva symptom på endometrios efter en hysterektomi? Jag undrar även om jag kanske har bäcken sammanväxningar och det orsakar smärta.

A. Din diagnos är på rätt spår. När kvinnans symtom är cykliska, föreslår den en hormonrelaterade fenomen - i det här fallet, endometrios. Endometrios är en sjukdom där vävnad som liknar livmoderslemhinnan (endometrium) blir implanteras på ytor i bukhålan, inklusive utanför livmodern, äggstockarna, tarm, och närliggande organ. Liksom livmoderslemhinnan, bygger denna egensinniga vävnad upp och kastar varje månad som svar på uppgång och fall av hormoner under menstruationscykeln. Men till skillnad från menstruationsvätska, som strömmar ut genom slidan, endometrial blod och vävnad förblir instängd i bukhålan, som utlöser smärta, inflammation och ibland adhesioner, en typ av ärrbildning (som också kan vara resultatet av kirurgi). Även sammanväxningar kan bidra till dina symptom, att de inte förklara dem.

Du sa inte om du genomgick hysterektomi för endometrios. (Fibroider, onormal uterin blödning och endometrios är de vanligaste orsakerna till förfarandet.) Förmodligen ett försök gjordes att ta bort allt synligt, sjuk vävnad. Men endometriotic implantat kan vara mikroskopiska eller de kan placeras där avlägsnande är farligt. De hormoner som äggstockarna fortsätter att producera kan utlösa spridningen av vävnad från dessa områden och tillhörande och ibland gut-vridande smärta.

Ett sätt att avgöra om din bäckensmärta är cyklisk och därför hormonella är att kartlägga det. Håll koll på dina symptom i en kalender, och se om det finns ett mönster. Har smärtan börjar ungefär samma tid varje månad? Innebär ökad ömma bröst visas vid samma tid varje månad i förhållande till början av smärta? Smärta i samband med menstruationscykeln börjar vanligtvis 12 till 14 dagar efter ägglossning, så att en annan metod skulle vara att ta reda på när du har ägglossning. Du kan göra detta genom att övervaka din basala kroppstemperatur (temperatur på att vakna), som reser sig ungefär en halv grad direkt efter du har ägglossning, fortsatt förhöjt under de kommande 10 till 14 dagar, och sedan sjunker något. Det är då du skulle normalt börjar menstruera, och om du har endometrios, när du förväntar dig att känna smärta. (För mer om hur du kartlägga din basala kroppstemperatur, besök www.health.harvard.edu / womenextra.)

Det kan ta två till tre månader för att "bevisa" att de cykelrelaterade hormonförändringar är den skyldige. När du har ett svar, ta dina resultat till klinikern. (Om din smärta är inte cyklisk, kommer hon eller han vill titta på andra orsaker till bäckensmärta, till exempel en cysta på äggstockarna eller tarmproblem.)

Vald resurs

Den endometrios association 414-355-2200 www.endometriosisassn.org

Det finns flera sätt att hantera endometrios smärta, beroende på dess svårighetsgrad. Vissa kvinnor få befrielse med en over-the-counter smärtstillande medicin, till exempel ibuprofen (Motrin, Alvedon), aspirin eller paracetamol (Tylenol). Om det inte hjälper, kan din läkare ordinera en starkare smärtstillande medel, såsom en opioid (narkotiska) medicinering. Ett annat alternativ är att undertrycka dina cykler genom att ta låg dos födelsekontroll piller hela tiden - det vill säga utan en placebo vecka. Progesteron-piller är en annan möjlighet, även om de kan ha vissa besvärande biverkningar, inklusive svullnad, viktökning och humörsvängningar.

GnRH-agonister (Lupron, Synarela, och andra), som stoppar produktionen av östrogener, används ofta i form av injektioner eller nässpray för behandling av svår endometrios smärta. Långvarig användning av dessa läkemedel kan leda till förlust av benmassa och klimakteriebesvär såsom värmevallningar, för att motverka dessa effekter, kliniker ordinerar ibland små mängder av östrogen och gestagen. Ett sista alternativ är att ha dina äggstockar tas bort, men jag skulle vara ovilliga att göra det. Äggstockshormoner, även i små mängder, kan vara till nytta genom att livslängden på ett sätt som är för närvarande okända. Det finns redan tecken på att ta bort äggstockarna före 65 års ålder ökar risken för hjärtsjukdomar och höftfrakturer.

- Martha K. Richardson, MD Advisory board, gynekologi, Harvard Kvinnors hälsa Watch