Vatisa

Endometriecancer

Endometriecancer fakta

Endometrial (livmoder) cancer uppstår när onormala, cancerceller bildas i livmodern. Livmodern, även kallat livmodern, är ett ihåligt, päronformat organ som ligger i en kvinnas underliv, mellan urinblåsan och ändtarmen. Läs mer om endometriecancer ›

Symptom: blödning efter sex

Blödning efter sex är en sjukdom där det finns någon typ av ljus till svåra blödningar från slidan efter vaginala samlag. Blödning efter kön, även känd som blödning efter samlag, kan vara resultatet av en mängd olika sjukdomar eller sjukdomar som innefattar:

  • Onormal tillväxt (t.ex. polyper eller myom) i livmoderhalsen eller i livmodern

  • Onormala celler i livmoderhalsen (möjligen precancerösa celler)

  • Infektion eller inflammation i slidan, livmodern eller livmoderhalsen

  • Malignancy (cancer)

  • Trauma till slidan eller livmoderhalsen

Blödning efter sex är inte normalt. Men många bakomliggande orsaker till blödning efter sex, som vaginal torrhet och cervixdysplasi, är mycket behandlingsbara om snabbt diagnostiseras och behandlas. Behandling av blödning efter sex varierar och är anpassad till det enskilda fallet, den underliggande orsaken, svårighetsgraden av symtomen, och förekomsten av eventuella komplikationer.

Läs mer om symptom på livmodercancer ›

Typer av behandling för livmodercancer

Behandling för livmodercancer är antingen lokal eller systemisk. Lokala behandlingar ta bort, förstöra, eller kontrollera cancerceller i ett visst område. Kirurgi och strålning är lokala behandlingar.

Systemiska behandlingar förstöra eller kontrollera cancerceller i hela kroppen. Kemoterapi och hormonbehandling är systemiska behandlingar.

Du kanske har bara en behandling. Eller du kanske har en kombination av behandlingar. De generella typer av behandling för cancer i livmoderslemhinnan och livmodercancer är desamma. Deras mål, ordning och intensitet kan ändras baserat på den specifika typen och stadium av cancer du har.

Kirurgi och strålbehandling är två lokala behandlingar för livmodercancer. De arbetar för att antingen ta bort eller utrota tumören från livmodern:

Läs mer om behandling av livmodercancer ›

Att leva med: endometriecancer

Det finns egentligen inget sätt att veta säkert om du kommer att få livmodercancer. Vissa faktorer kan göra dig mer sannolikt att få denna cancer än en annan kvinna. Dessa är dina riskfaktorer. Men bara för att du har en eller flera riskfaktorer betyder inte nödvändigtvis att du kommer att få livmodercancer. I själva verket kan du ha alla riskfaktorer och ändå inte få det. Eller så kan du ha några kända riskfaktorer och ändå få det.

De flesta av de risker som är kopplade till livmodercancer kommer från för mycket exponering för hormonet östrogen. Östrogen och progesteron är de två huvudsakliga typer av kvinnliga hormoner. Balansen mellan dessa två hormoner i livmodern ändras varje månad under menstruationscykeln. Dessa två hormoner måste vara i rätt balans för din livmoder för att vara friska.

Läs mer om att leva med livmodercancer ›