Vatisa

Studie gynnar behandla graviditetsdiabetes

Att behandla även lindriga graviditetsdiabetes kan hjälpa mamman och barnet, en studie har funnit. Denna form av diabetes uppstår under graviditet. Vanligtvis försvinner efteråt. I studien undersöktes 958 kvinnor med lindriga fall av sjukdomen. De randomiserades till att få behandling eller inte. Behandlingen ingår råd om kost för att förbättra blodsockerkontrollen. Ett litet antal kvinnor som behövde insulin också. De behandlade kvinnorna fick i genomsnitt 5 pounds mindre än de andra. De var bara hälften så stor risk att få barn större än 9 pounds. Färre av dem behövde ett kejsarsnitt. De var också mindre benägna att utveckla havandeskapsförgiftning, en farlig sjukdom. Studien publicerades i New England Journal of Medicine. Associated Press skrev om den 1 oktober.

Vad är läkarens reaktion?

Det är vanligt att höra nyheter om anmärkningsvärt små barn som föds tidigt. Men du inte hör nästan lika mycket om anmärkningsvärt stora bebisar.

Förra veckan, en kvinna i Indonesien födde ett barn som vägde 19.2 pounds. Det är mer än dubbelt så stor som en genomsnittlig nyfödd. Men han inte bryta världsrekord av 23 pounds. Det var satt mer än 100 år sedan.

Vad du kanske har missat i nyheterna om detta stora barnet var att hans mamma hade diabetes. Varför denna fråga? Det har länge varit känt att kvinnor med diabetes tenderar att ge större barn. Stora barn är ofta friska. Men det större barnet, desto högre är graden av problem under leveransen. Dessa inkluderar nervskador och frakturer. Det finns risker för mamman när barnet är ovanligt stor också. Dessa inkluderar högre kejsarsnitt och högt blodtryck.

Diabetes som utvecklas under graviditeten kallas graviditetsdiabetes. Behandling kan minska sannolikheten för att ha en onormalt stor baby. Men, i vissa kvinnor blodsocker är endast något hög. För dem, fördelarna med behandlingen är osäkert. En ny studie syftar till att klargöra om milda graviditetsdiabetes bör behandlas.

Forskarna publicerade sina resultat i New England Journal of Medicine. I studien deltog 958 kvinnor med lindrig graviditetsdiabetes. De randomiserades i två grupper. En grupp fick behandling för graviditetsdiabetes och den andra inte.

Resultaten visade att behandling hjälpt. Kvinnor i behandlingsgruppen var signifikant mindre benägna att:

  • Kräv ett kejsarsnitt

  • Leverera en stor bebis

  • Har ett problem under förlossningen där barnets axel blir fast i moderns bäcken

  • Utveckla högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning - Havandeskapsförgiftning är ett allvarligt hälsoproblem som utvecklas under vissa graviditeter. Tecken inkluderar plötslig högt blodtryck, vätskeansamling, protein i urinen och ibland kramper.

Det är viktigt att ha starka bevis för att stödja behandling av graviditetsdiabetes. Utan bevis, vet vi inte om behandlingen kan orsaka mer skada än nytta. Dessa resultat bör behandling av lindrig graviditetsdiabetes ännu vanligare än vad det redan är. Och det skulle kunna minska problemen de orsakar sjukdom. Det kan till och med förbättra den långsiktiga hälsan hos barn till kvinnor med graviditetsdiabetes.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Du kan inte lita på symptom för att veta om du har graviditetsdiabetes. De flesta kvinnor med denna sjukdom har inga symptom. Om du är gravid, tala med din barnmorska om rutinkontroller. Testerna omfattar en serie mätningar blodsocker före och efter du dricker en söt dryck.

Om dina resultat avslöjar höga blodsockernivåer, inte ignorera dem. Som framgår av denna nya studie, borde till och med något hög omedelbar behandling. Detta inkluderar kostförändringar, kontroll av viktökning och, om nödvändigt, insulinbehandling. Övervikt eller alltför stor viktökning under graviditeten kan öka risken att utveckla graviditetsdiabetes. Råd om viktökning har varierat under åren. Men experter menar nu att den ideala mängden viktökning under graviditeten är 25 till 35 pounds. Mindre viktökning rekommenderas om du är överviktiga eller feta före graviditeten.

Om du är överviktiga eller feta och planerar att bli gravid, kan det vara bra att träffa en dietist. Tillsammans kan ni utveckla en ätande plan för att hjälpa dig att undvika för mycket viktökning.

Att få regelbunden motion före och under graviditeten kan hjälpa dig att nå din vikt mål, bland annat lägre viktökning. Tala med din läkare om hur du på ett säkert sätt kan utöva under graviditeten.

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Du kan räkna med att få höra mer i framtiden om de frågor som den nya forskningen. De innefattar:

  • Hur definierar graviditetsdiabetes - För närvarande finns det inte ett enda sätt att testa för graviditetsdiabetes. Läkare dessutom inte överens om vilken blodsockernivå definierar sjukdomen.

  • Hur man bäst för att behandla det - Vissa läkare föredrar mer aggressiv behandling (t.ex. insulin) för att hålla blodsockernivåerna normala. Andra kan förlita sig på att kontrollera vad du äter för milda ökningar av blodsocker.

  • Hur behandlingen kan förbättra barnets hälsa och efter leverans - Vi skulle kunna lära oss att behandla graviditetsdiabetes har långsiktiga hälsofördelar för barnet.

Med tanke på den epidemi av fetma i detta land, kommer sannolikt att öka graden av graviditetsdiabetes. Det gör det ännu viktigare att vi lista ut hur man bäst för att upptäcka och behandla den.