Vatisa

Perifer kärlsjukdom

Vad är perifer kärlsjukdom?

Perifer vaskulär sjukdom är en sjukdom där blodkärlen i de nedre extremiteterna (fötter, ben eller lår) har minskat, begränsar blodflödet. Perifer kärlsjukdom är i första hand orsakas av åderförkalkning, uppbyggnad av plack i blodkärlen.

Personer med diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, eller hög ålder, eller de som röker eller är inaktiva, löper risk att utveckla perifer kärlsjukdom. Cirka åtta till 12 miljoner människor i Europa har perifer kärlsjukdom (Källa: NHLBI ).

Ofta kan livsstilsförändringar, inklusive en hälsosam kost och regelbunden motion, framgångsrikt behandla perifer kärlsjukdom. Beroende på svårighetsgrad och underliggande orsak, kan din läkare också rekommendera mediciner eller minimalt invasiva procedurer för att hantera dina symtom och stoppa utvecklingen av ateroskleros.

Även livshotande komplikationer av perifer kärlsjukdom är sällsynta, kan personer med perifer arteriell sjukdom på grund av åderförkalkning också vara i riskzonen för hjärtinfarkt eller stroke. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du får andnöd, smärta eller tryck i bröstet, svår eller plötslig huvudvärk, eller svårt att gå, eller om du tror att du kan få en hjärtattack eller stroke.

Omedelbart uppsöka sjukvård om du behandlas för perifer kärlsjukdom, men har lindriga symtom som återkommer eller är långlivade.

Symptom

Vilka är symtomen på perifer kärlsjukdom?

Personer med lindrig perifer kärlsjukdom kan uppleva några symtom. De med måttliga eller svåra blodkärls blockeringar ofta får symtom som är ett resultat av begränsade blodflödet till de nedre extremiteterna.... Läs mer om perifer kärlsjukdom symptom

ORSAK

Vad orsakar perifer kärlsjukdom?

Den främsta orsaken till perifer kärlsjukdom är åderförkalkning. Åderförkalkning är uppbyggnaden av plack (består mestadels av fett och kolesterol) i blodkärl.... Läs mer om perifera vaskulära orsaker sjukdoms

BEHANDLINGAR

Hur är perifer kärlsjukdom behandlas?

Behandling av perifer kärlsjukdom har två huvudsyften. Det första målet är att hantera symtom så att du kan gå tillbaka till din normala aktivitetsnivå. Det andra syftet med behandlingen är att minska eller helt stoppa utvecklingen av ateroskleros.... Läs mer om perifera vaskulära behandlingar sjukdoms

Fler artiklar