Vatisa

Äggstockscancer

Äggstockscancer

Äggstockscancer är en sjukdom som elakartade celler finns i en eller båda äggstockarna, de kvinnliga reproduktionsorganen hos livmodern. Äggstockscancer är den åttonde vanligaste cancerformen bland kvinnor. Läs mer om äggstockscancer ›

Symtom på äggstockscancer

Svullnad är oftast ett tecken på överflödig vätska uppbyggd eller inflammation i kroppen. Svullnad kan göra att du ser uppsvälld eller utspänd, och din hud kan visas glänsande och sträckte ut. Svullnad kan vara omfattande eller lokaliserade till en viss del av kroppen, såsom lymfkörtlar, händer, vrister, tunga eller ansikte.

Svullnad eller ödem kan uppstå var som helst i kroppen, inklusive de inre organen, men det är mest märkbar på ansikte, hals, händer, ben, vrister och fötter. Ödem klassificeras enligt den del av kroppen som påverkas, t.ex. lungödem (i lungorna), ansiktsödem, och lymfödem (lymfkörtlar).

Läs mer om symptomen av äggstockscancer ›

Behandling för äggstockscancer

Detta avsnitt fokuserar på behandling av äggstockscancer. Andra typer av äggstockscancer är sällsynta. Den typ av behandling du har beror på hur cancern har spridit sig. Cancer kan begränsas till äggstockarna eller spridas enbart till platser i närheten. Om så är fallet, är det kallas lokalt eller tidigt stadium cancer. Om cancern har spridit sig till andra ställen i kroppen, det kallas metastaser eller avancerad äggstockscancer.

Din läkare kan föreslå en kombination av behandlingar. Läkare behandlar oftast äggstockscancer med kirurgi följt av kemoterapi. Dessa behandlingar är listade från mer till mindre vanliga.

  • Kirurgi. Du kan behöva operation för att både diagnostisera äggstockscancer och behandla den. Din kirurg tar bort vävnad och undersöker det för tecken på cancer. Men det huvudsakliga målet med operationen är att försöka ett botemedel genom att ta bort tumören eller tumörer. Din läkare kan ta bort en eller båda äggstockarna och eventuellt omgivande vävnad och lymfkörtlar. I sällsynta fall, utför kirurgen en andra operation efter andra typer av behandling för att se till att all cancer tas bort eller att ta prover av lymfkörtlar eller andra vävnader. Detta bidrar till att avgöra om cancern har spridit sig.

Läs mer om behandlingar för äggstockscancer ›

Att leva med äggstockscancer

Många kvinnor kan leva med äggstockscancer i många år. Det är därför det är viktigt att hålla sig fysiskt och känslomässigt bra som möjligt.

Fysiskt och mentalt patienterna måste vara i toppform. En kombination av motion, som promenader eller simning och andra hälsosamma vanor, som att inte röka, kan vara till hjälp.

Äggstockscancer kan påverka det gastrointestinala området. Så om du har denna cancer, bör du vara mycket uppmärksam på eventuella problem med matsmältningen. En dietist kan hjälpa till. Du kan be din läkare om en remiss till en.

Det är också viktigt att hålla en positiv sinnesstämning. Du kan göra detta på flera olika sätt - genom motion, meditation, religion, andlighet, och, om det behövs, antidepressiva läkemedel.

Läs mer om att leva med äggstockscancer ›