Vatisa

Akne

Acne fakta

Acne är en sjukdom som orsakas av tilltäppta hårsäckar och talgkörtlar, vilket kan leda till finnar och cystor. Akne är väldigt vanligt,. Nästan 80 procent av personer mellan åldrarna 11 och 30 år kommer att påverkas av det någon gång Läs mer om akne ›

Hantering av vuxna akne

Du är ingen tonåring längre, så varför är din hud bryter ut efter alla dessa år? Kan det vara vuxen akne?

Hormoner kan leda till akne hos vuxna, precis som de gör hos tonåringar. Detta eftersom de gör dina talgkörtlar producerar för mycket talg, en oljig substans som smörjer huden, säger Europeiska Academy of Dermatology (AAD). När detta inträffar, kan hårsäckarna som är anslutna till dessa körtlar bli tilltäppt med talg, döda hudceller och bakterier. Huden blir inflammerad, och whiteheads, pormaskar, finnar, knölar eller cystor kan bildas.

Läs mer om hanteringen av vuxna akne ›

En ny syn på vanliga hudproblem

Hudproblem såsom finnar, pormaskar, utslag och fet hud är inte bara för tonåringar. De är också vanligt hos vuxna. Men du behöver inte nödvändigtvis en hudläkare för att behandla dem.

"Du kanske kan behandla alla dessa sjukdomar i hemmet", säger Marsha Lynn Gordon, MD, medförfattare till The Complete Idiot guide till vacker hud.

Här är hennes råd om hur man löser vanliga hudproblem med hjälp av huskurer.

Läs mer om vanliga hudproblem ›

Behandla tonåring akne

Det är ett faktum av tonårslivet: När puberteten träffar, akne ofta gör, också.

Nästan varje tonåring kommer att hitta minst en blackhead eller Whitehead på hans eller hennes hud efter 17 års ålder, och en del tonåringar kommer att utvecklas mer svår akne, som kan lämna ärrbildning om den inte behandlas.

De skyldiga till akne, säger experterna, är ärftlighet och hormoner. Vid puberteten, sebaceous eller olja körtlar runt hårsäckarna på huden förstora. Oljeproduktionen ökar också. Sedan kanalerna som omger hårsäckarna blir igensatta, och en Whitehead eller blackhead kallade en ÅL-resultat. Om en blackhead eller Whitehead blir inflammerad, utvecklar en upphöjd, röd finne.

Läs mer om behandling av tonåring akne ›

Behandla akne med tetracykliner

Tetracyklin (te-tra-SYE-excellent) antibiotika används för att behandla bakteriella infektioner i många delar av kroppen. Dessa antibiotika används också för att hjälpa till att klara upp akne. De fungerar inte för förkylningar, influensa och andra virus.

Läs mer om behandling av akne med tetracykliner ›

Vad är akne?

Acne är en sjukdom i hårsäckar och talgkörtlar. De körtlar bli tilltäppt, vilket leder till finnar och cystor.
Akne är mycket vanligt - nästan 80 procent av individerna i USA mellan 11 och 30 år kommer att påverkas av denna sjukdom någon gång. Acne börjar oftast i puberteten. Under puberteten, de manliga könshormoner (androgener) ökning av både pojkar och flickor, vilket orsakar talgkörtlar att bli mer aktiva - vilket resulterar i ökad produktion av olja (sebum).

Läs mer om akne ›