Vatisa

Socker roll vid diabetes

Diabetes mellitus är en vanlig sjukdom som markeras av förhöjning av blodsockret. Diabetes utvecklas oftast eftersom bukspottkörteln är skadad och inte kan producera tillräckligt med insulin (typ 1-diabetes) eller för att kroppens vävnader blir resistent mot insulin, vilket kräver mer insulin än bukspottkörteln kan producera för att hålla blodsocker normal (typ 2-diabetes).

Även om majoriteten av patienter med typ 1-diabetes utvecklar sjukdomen i barndomen eller tidig vuxen ålder och majoriteten av patienter med typ 2-diabetes är väl i vuxen ålder när de utvecklar sjukdomen, termerna juvenil diabetes (för typ 1) och vuxen- startsockersjuka (för typ 2) har fallit i onåd - antingen typ kan uppstå i alla åldrar. Dessutom avser termerna insulinberoende och icke-insulinberoende har också gått i pension. Även insulinbehandling är ett typiskt tillvägagångssätt för att typ 1-diabetes, någon typ av sjukdom kan (eller kanske inte) behöver insulinbehandling.

De vanligaste komplikationerna av diabetes innefattar ögonskada, nervsjukdomar och problem med njurfunktionen, även om andra problem - inklusive hjärtinfarkt, stroke, senor och leder sjukdom och infektioner - kan inträffa med ökad frekvens. Medicinsk behandling kan ofta fördröja utvecklingen av komplikationer eller förhindra dem helt och hållet. Med tanke på hur vanligt diabetes är och hur många problem kan utvecklas som ett resultat, kan en tydligare förståelse för orsaken leda till effektiva metoder för prevention.

Orsaken till diabetes

Orsaken till diabetes i någon enskild är oftast okänd, men det finns en mängd teorier. Pågående forskning försöker att få en bättre förståelse för hur sjukdomen utvecklas. Välkända riskfaktorer är:

  • Ärftlighet

  • Fetma

  • Mediciner

  • Virusinfektion (förmodligen sällsynt)

Under de senaste åren, regelbunden konsumtion av livsmedel med en hög "glykemiskt index" - de som är bättre än andra för att höja blodsockret snart efter att ha ätit - har identifierats som en möjlig riskfaktor för en person att utveckla diabetes. Men massor av människor äter dessa livsmedel och utvecklar aldrig sjukdomen. Dessutom kan livsmedel med högt glykemiskt index (kunna öka sitt blodsocker under två timmar) har samma sockerhalt som livsmedel med ett lågt index. Detta är fortfarande ett område med aktiv utredning, inklusive möjligheten att upprätthålla en kost med lågt glykemiskt index kan minska risken för diabetes, speciellt bland personer med en familjehistoria av sjukdomen.

Socker och diabetes: skingra myten

Är en person med diabetes allmänt råd för att undvika livsmedel med hög sockerhalt och att upprätthålla en diet och medicinering schema som upprätthåller en så normal blodsockernivå som möjligt. Förbättrad blodsockerkontroll kan minska risken att vissa komplikationer av sjukdomen kommer att utvecklas. Men bara för att sjukdomen karakteriseras av en förhöjd blodsockernivå och därför att sänka blodsockernivån är ett viktigt mål för terapi, ger en hög socker kost inte orsaka sjukdomen. En förhöjd blodsockernivå är ett resultat av att ha diabetes, inte orsaken.

Om man antar en förhöjd blodsockernivå är orsaken till diabetes är som om man antar att hosta är orsaken till lunginflammation. Och inte bara socker i sig inte orsakar diabetes, det finns inga övertygande bevis för att socker orsakar andra problem som den har fått skulden för, exempelvis hyperaktivitet. Många medicinska myter utvecklas i denna riktning.

Skingra denna myt om socker kan korrigera antagandet många människor har om utvecklingen av diabetes - att människor med denna sjukdom har fört det på sig själva genom att äta fel sorts mat. Även om det är sant att undvika fetma kan minska risken att utveckla typ 2-diabetes, kan de särskilda typer av mat du äter spelar liten eller ingen känd roll. Och inte alla personer med diabetes är överviktiga - det är en annan myt. För dessa patienter, ärftlighet och kanske andra oupptäckta faktorer är viktigare.

Summan av kardemumman

Under senare år har forskare funnit att motion, viktminskning och medicinering behandling för mild förhöjning av blodsockret (som ibland kallas "pre-diabetes") kan fördröja uppkomsten av typ 2-diabetes. Tyvärr, andra än motion och bibehålla en optimal kroppsvikt, det finns ingen mycket tillförlitlig sätt att förhindra diabetes. Forskning pågår för att identifiera genetiska, immun, kost eller andra miljöfaktorer som bidrar till sjukdomsutvecklingen i hopp om att förebygga sjukdomar, särskilt hos personer med hög risk.. Men för nu, tanken att en hög socker kost orsakar diabetes är en medicinsk myt som visar hur effekten av en sjukdom kan förväxlas med dess orsak.