Vatisa

Leva med diabetes

Hantering av typ 2-diabetes

Om du har haft diabetes ett tag, vet du att den dagen till dag hantering av din sjukdom är avgörande för din hälsa. Lär dig fler sätt att hålla sig motiverad ›

Kliniska komplikationer av diabetes

Kliniska komplikationer i samband med diabetes kan inkludera följande:

 • hjärt-kärlsjukdom
  Hjärt-och kärlsjukdomar, i många fall orsakas av åderförkalkning - ett överskott ansamling av plack på den inre väggen av ett stort blodkärl, vilket begränsar flödet av blod. Hjärtsjukdom är den vanligaste orsaken till diabetesrelaterade dödsfall. Hjärtsjukdom och stroke är 2-4 gånger vanligare hos personer med diabetes.

 • hypertoni
  Högt blodtryck drabbar 73 procent av personer med diabetes.

 • tandsjukdomar
  Parodontal (tuggummi) sjukdom inträffar oftare hos personer med diabetes.

 • retinopati eller glaukom (ögonsjukdom eller blindhet)
  Blindhet på grund av diabetesretinopati är en viktigare orsak till synnedsättning hos yngre debut personer än hos äldre-debut människor. Män med yngre åldersdiabetes utvecklas generellt retinopati snabbare än honor med yngre åldersdiabetes. Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet bland vuxna i åldern 20-74.

Läs mer om kliniska komplikationer av diabetes ›

Verkliga sätt att hantera diabetes

Det är en sak att veta vad du ska göra för att förhindra eller kontrollera diabetes. Det är en annan sak att faktiskt göra det. För personer med sjukdomen, alltför ofta livet tycks komma i vägen för sunda matvanor, fysisk aktivitet, glukostestning, medicinering regimer och alla de rekommenderade läkarbesök.

Om att hantera diabetes verkar vara ett heltidsjobb, kom ihåg att det är en uppgift som inte kan ta lätt på. Diabetes är den femte vanligaste dödsorsaken av sjukdom i Europa. Utan ordentlig självförvaltning, leder det ofta till allvarliga komplikationer, såsom hjärtsjukdomar, stroke, högt blodtryck, blindhet, njursjukdom och nedre extremiteterna amputationer, för att nämna några.

Läs mer verkliga sätt att hantera diabetes ›