Vatisa

Högt blodsocker och svårläkta sår

Fråga:

Varför min högt blodsocker orsaka långsam sårläkning?

Svar:

Din diabetes gör det svårare att läka sår av flera skäl:

  • Dålig cirkulation Om du har haft diabetes under en längre tid, har du förmodligen fetthaltiga avlagringar i dina artärer som bromsar blodflödet orsakar dålig cirkulation. Dålig blodcirkulation kan begränsa den mängd syre och läkande näringsämnen som når ett sår.

  • Nervskada Diabetes kan leda till neuropati, en form av nervskador som orsakar domningar i fötterna. Om du inte känner huden på fötterna väl, kommer du inte att märka saker som dina skor gnugga mot ett område och orsaka en valk bildas på undersidan av foten. Den kallus sätter press på de djupare hudlagren. I många fall orsakar detta tryck en blodblåsa för att bilda under kallus. Den blodblåsa mjukar upp förhårdnader från insidan. I mitten av förhårdnader försämras då och blir ett öppet sår.

  • Immunsystemet problem att läka ett sår, behöver din kropp att rensa bort döda och skadade vävnader och bygga nya hudceller. Ditt immunförsvar hanterar det här jobbet. Men immunceller fungerar inte effektivt när blodsockernivåerna är höga. Orsakerna är komplicerade. Den blandning av enzymer och hormoner som görs av ditt immunförsvar verkar vara bort från vad som är vanligt. En annan anledning immunceller inte fungera så bra som vanligt kan avse vatteninnehållet i cellerna. Höga sockernivåer i blodet kan orsaka vatten för att suga in i vissa vävnader och sippra ut av andra på ovanliga sätt. Om de inte har den vanliga vattenbalans, kan cellerna inte fungera perfekt för att läka ett sår.

  • Infektion Det är vanligt att ett sår för att utveckla en infektion, särskilt i en person med dåligt kontrollerad diabetes. Ett infekterat sår måste behandlas innan den kan börja att läka.

För att hjälpa ett sår läka, hålla trycket på såret. Håll ditt blodsocker under kontroll. Om ditt sår är i ett område som har svullnad (ödem), såsom ben eller fötter, få behandling för att minska din ödem så att cirkulationen kan vara bäst. Om du ser tecken på infektion, informera din läkare omedelbart.