Vatisa

Graviditet risker med typ 1-diabetes

Fråga:

Jag har typ 1-diabetes. Om jag blir gravid, kommer jag att ha en komplicerad graviditet på grund av min sjukdom? Kommer insulin påverka mitt barn?

Svar:

Diabetes kan påverka en graviditet och graviditet kan påverka diabetes. Men de flesta kvinnor med typ 1-diabetes kan ha friska graviditeter utan onödiga risker.

De utmaningar som kvinnor möter i graviditeten beror på många faktorer, bland annat hur länge de har haft diabetes, oavsett om deras diabetes kompliceras av hjärta, öga, njure, eller vaskulär sjukdom (t.ex. högt blodtryck), och om de har andra sjukdomar (såsom sköldkörtelsjukdom).

Kvinnor med diabetes bör utvärderas innan du blir gravid. Detta kan omfatta ögonundersökningar, blodprov och EKG. Kvinnor med diabetes kan förbättra sin hälsa innan du blir gravid genom att upprätthålla strikt kontroll av blodsocker. Detta kommer att minimera risken för missfall, fosterskador och andra komplikationer. Kvinnor med diabetes med högt blodtryck kommer också att behöva ha det behandlas.

Målvärden för blodsocker under graviditeten kan vara lägre än normalt. Som ett resultat av detta och effekterna av graviditetshormoner, är insulindoser ofta ökad under graviditet. Insulin kan användas säkert under graviditeten. I själva verket är dess korrekt användning nyckeln till en hälsosam graviditet.

Vården av kvinnor med diabetes kan vara en utmaning. Vissa förlossningsläkare föredrar att sådana kvinnor söker vård med specialister (högriskförlossningsläkare även känd som perinatolgists). Förlossningsläkare kommer sannolikt att arbeta med en diabetiker mors endokrinolog för att hjälpa henne att göra de förändringar som hon behöver och att följa sin graviditet.