Vatisa

Diabetic neuropatier

Vad är det?

Diabetic neuropatier inkluderar flera nervsjukdomar som drabbar människor med diabetes.

 • Perifer neuropati. Detta är den vanligaste typen av diabetesneuropati, påverkar de längsta nerverna i kroppen. Dessa nerver är en del av din perifera nervsystemet, det nätverk av nerver som bär signaler från hjärnan och ryggmärgen till resten av din kropp och rygg. De vanligaste symtomen på perifer neuropati är domningar eller smärta i fötter och underben.

 • Autonom neuropati. Detta neuropati skadar viktiga samlingar av nerver som styr dina omedvetna kroppsfunktioner. Det särskilt kan påverka din matsmältning, din omsättning och din sexuella funktion.

 • Lokaliserad nerv misslyckanden (fokal neuropati). En nerv som styr en enda muskel kan förlora sin funktion. Exempel på problem som detta kan orsaka är ögonrörelse problem med dubbelseende och hängande kinden på ena sidan av huvudet (allmänt känd som Bells pares). En eller flera enskilda nerv misslyckanden ibland kallas mononeuritis multiplex.

Diabetic neuropatier förekommer i både typ 1 och typ 2-diabetes, och de är vanligast hos personer vars blodglukos (blodsocker) nivåerna har inte väl kontrollerad. Även om de olika formerna av diabetisk neuropati kan förekomma hos personer som har haft diabetes under en kort tid, är det mest sannolikt att påverka de som har haft sjukdomen i mer än tio år, och de är vanligare hos personer äldre än 40. Diabetiker som röker är särskilt utsatta.

Det finns flera förändringar i nerverna som tillsammans orsakar en diabetesneuropati. När dina nervceller omges av en hög koncentration av blodglukos, måste de anpassa sina interna sockerhalt för att vara i balans med omgivningen, annars skulle de förlora vatten genom sina cellmembran. För att anpassa sig till högt blodsocker, nervceller tillverka och lagra sockret sorbitol. Sorbitol kan gradvis skada nervceller. Skador på blodkärl bidrar också till diabetisk neuropati, eftersom nerverna inte kan få tillräckligt med syre och näring.

Symptom

Mer än hälften av alla personer med diabetes har utvecklat någon form av neuropati med den tid de har haft diabetes i 25 år. Symtomen beror på den specifika typ av neuropati.

Perifer neuropati. Denna form av neuropati orsakar symtom i armar och ben, speciellt underben och fötter. Symtomen kan innefatta domningar, stickningar, skarpa eller brännande smärta, kramper, överkänslighet för beröring, och problem med balans eller koordination. Om dina fötter är stel, kanske du inte medveten om skorna inte passar ordentligt, och detta kan leda till bildandet av en valk. Förhårdnader är allvarliga problem för personer med diabetes, eftersom dessa förtjockade hudområden kan bryta ner med tiden och förvandlas till ett öppet sår (sår) som kan bli infekterade.

Autonom neuropati. Symptomen på autonom neuropati varierar, beroende på vilken av dina automatiska kroppsfunktioner har förlorat sin normala nervkontroll. Någon av följande problem kan uppstå:

 • Blåsan inte töms. Detta kan leda till att du kissa oftare, även på natten. Urinvägsinfektioner kan vara ett problem, och så kan förlust av blåskontroll.

 • Sexuell funktion problem. Problem med erektion, ejakulation och libido (sexlust) är vanliga.

 • Mag-och tarmproblem. Långsam tömning av magsäcken, som kallas gastropares, kan orsaka illamående, kräkningar eller uppblåsthet. Den normala rytmiska klämning av de små och stora tarmar som kallas peristaltiken kan vara långsam eller oregelbunden, vilket orsakar förstoppning eller diarré. Förtäring kan bli svårt, och förlust av kontroll över tarmrörelserna är möjlig.

 • Yrsel i stående. Normalt växlar ditt hjärta upp att pumpa lite snabbare och hårdare när du står upp, eftersom den pumpar mot tyngdkraften för att flytta blod från tårna till din torso. Artärer hjälper till att hålla blodtrycket stabilt genom att justera pressa sina muskulösa väggar. Både ditt hjärta och artärer är beroende av nervsignaler att veta när man ska göra dessa justeringar. Dessa signaler kan misslyckas i diabetes, vilket ger lågt blodtryck när du står. Lågt blodtryck som uppstår när man står också kallas ortostatisk hypotension och är en vanlig orsak till yrsel eller svimning hos personer med diabetes.

 • Förändringar i det belopp som du svettas. Oförmåga att svettas kan leda till torra och sprickbildning fötter, som kan tillåta svampinfektioner utvecklas oftare. Överdriven svettning eller skurar av svettning kan också förekomma.

Focal neuropati. Vanliga symtom är dubbelseende, hängande av kinden på ena sidan av huvudet (allmänt känd som Bells pares), problem med tal och dubbelseende. Focal neuropati kan också orsaka en plötslig svaghet i fotleden, kallad droppfot. Skador på en nerv som har sitt ursprung i ryggmärgen kallas radiculopathy, vilket kan orsaka smärta i bröstet, magen, ryggen eller bäckenet eller på framsidan av låret.

Diagnos

Din läkare kan vanligtvis diagnostisera diabetesneuropati baserat på din sjukdomshistoria, symptom och resultaten av en fysisk undersökning. När så krävs, mer specialiserade tester kan utföras, till exempel:

 • Nervledningsstudier för att kontrollera om nervimpulser i armar och ben är normala, och ett test som kallas elektromyografi för att se hur väl arm-och benmuskler rör sig som svar på nervsignaler. Dessa två tester vanligtvis är gjort tillsammans. De innefattar en rad tillfälliga små elektriska stötar genom små nålar eller kuddar på huden.

 • Ultraljudsundersökning av urinblåsan eller dränering av blåsan genom en kateter för att utvärdera hur effektivt urinblåsan tömmer.

 • Gastric (magen) tömning studie för att testa hur snabbt mat rör sig genom magen. I detta test, äter du en portion av särskilt beredda livsmedel som har markerats med radioaktivitet. En serie bilder tas av en maskin som känner av den radioaktiva signalen.

 • Nerv biopsi, vilket innebär att man tar ett litet prov på en nerv som skall undersökas i mikroskop.

Förväntad varaktighet

Perifera och autonoma neuropatier är oftast långsiktiga problem, men de flesta fall av fokal neuropati sista bara några veckor eller månader.

Förebyggande

Eftersom diabetesneuropati orsakas av onormalt höga nivåer av blodsocker, kan diabetiker hjälpa till att förhindra detta problem genom att reglera sin blodsockernivå intensivt. I ett 10-års studie utförd av National Institute of Diabetes and Digestive och Njursjukdom (NIDDK), diabetiker som höll sina blodsockernivåer nära det normala minskat sin risk för perifer neuropati med 60%. Att undvika rökning kan bidra till att förhindra eller fördröja neuropatier, en av flera viktiga skäl att personer med diabetes inte borde röka.

Behandling

Behandling av diabetesneuropati fokuserar på:

 • Hårdare kontroll av blodglukos

 • Smärtlindring

 • Ett regelbundet träningsprogram för att bränna glukos och bygga muskelstyrka

 • Undvika rökning

 • Läkemedel för behandling av autonoma problem och förebygga urinvägsinfektioner

 • Sjukgymnastik

 • Noggrann vård av fötterna

För att lindra smärtan av perifer neuropati, kan din läkare förskriva en medicin. Ett växande antal läkemedel finns tillgängliga för att minska nervsmärta, inklusive låga doser av tricykliska läkemedel, såsom amitriptylin (Elavil), nortriptylin (Aventyl, Pamelor) och desipramin (Norpramin och andra märkesnamn). Andra läkemedel som kan hjälpa inkluderar gabapentin (Neurontin), pregabalin (Lyrica), duloxetin (Cymbalta) och karbamazepin (Tegretol). För ihållande smärta, kan din läkare föreslå att du tar acetylsalicylsyra, paracetamol (Tylenol) eller ibuprofen (Alvedon, Motrin och andra märkesnamn) via munnen eller som du gnuggar på en smärtstillande kräm som innehåller capsaicin. I svårare fall kan läkare ordinera narkotiska läkemedel.

För att behandla lindriga matsmältningsproblem orsakade av långsamma magen tömning, kan din läkare föreslå att du äter små, täta måltider som är låga i fett och fibrer. För mer allvarliga symtom, kan din läkare förskriva medicinen metoklopramid (Reglan och andra märkesnamn) för att hjälpa matsmältningen. En anordning som kallas en "gastric pacemaker" har hjälpt några personer att ha förbättrade symtom, men nyttan och säkerheten för denna strategi har inte testats på patienter under mycket lång och det är ännu inte allmänt använd.

Det finns många tillgängliga behandlingar för förstoppning och diarré. Förstoppning kan behandlas effektivt genom att dricka mer alkoholfria drycker och utövar regelbundet. Du kan också ta fiber och avföring bulk och mjukgörande medel såsom psyllium (Metamucil, Konsyl och andra märkesnamn) eller metylcellulosa (Citrucel), avförings smörjmedel såsom natriumdokusat (Colace), lavemang eller laxermedel agenter. För diarré, kan din läkare ordinera fiber, bulkmedel (som bidrar till att förändra flytande avföring i en mjuk fast avföring), difenoxylat med atropin (Lomotil) eller loperamid (Imodium).

Antibiotika också används för att behandla infektioner i samband med dålig tömning av urinblåsan, och din medicinering lista kan justeras för att minimera mediciner som kan bidra till problemet med ofullständig blåstömning. Katetrar kan användas för att tömma blåsan när neuropati är svår.

För impotens, kan din läkare förskriva medicinen sildenafil ( Viagra ), vardenafil (Levitra) och tadalafil (Cialis). Andra behandlingar som vanligen används för att behandla impotens innefattar en vakuumcylinder med en handpump, injektioner i penis av ett läkemedel som främjar erektioner, eller kirurgi för att implantera en liten uppblåsbar ballong inne i penis, som kan fyllas eller tömmas efter behov.

Yrsel när man står kan behandlas genom att dricka mer vätska, och med hjälp av läkemedel som ökar kroppens salt och vatten.

Om perifer neuropati påverkar fötterna, bör du tvätta fötterna varje dag och kontrollera dem för några skärsår, sår eller svullnader. Du bör använda mjuka, rena strumpor och välsittande skor och aldrig gå barfota. Klipp tånaglarna rakt över för att undvika inåtväxande tånaglar. Försök aldrig att ta bort förhårdnader eller vårtor själv. Visa alltid dem till din läkare. Alla diabetiker bör besöka en fotvårdsspecialist en gång varje år.

När du bör kontakta en professionell

Om du har diabetes, kontakta din läkare varje gång du har en klippa eller sår som blir infekterat eller inte läker, speciellt på fötterna. Det är oerhört viktigt att reagera snabbt på skador och infektioner, men mindre. Dessutom, se din läkare för att få hjälp om du får nya eller förvärrade symtom på neuropati.

Prognosis

I de flesta fall av fokal neuropati, muskelsvaghet eller smärtan avtar inom några veckor eller månader utan långvariga skador. Perifera och autonoma neuropatier är bestående problem. Vissa människor som har perifer neuropati tycker att symptomen är lättare att tolerera när smärtan blir till domningar, som förekommer för många människor efter månader eller år.

Övrig info

Nationella institutet för diabetes och mag-och njursjukdomar
Office of Communications och Public Liaison
Building 31, Room 9A06
31 Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: 301-496-4000
http://www.niddk.nih.gov/

Europeiska Diabetes Association
ATTN: National Call Center
1701 N. Beauregard St
Alexandria, VA 22311
Avgiftsfritt: 1-800-342-2383
E-post:
http://www.diabetes.org/

Nationella diabetesinformations clearinghus
1 Information Way
Bethesda, MD 20892-3560
Telefon: 301-654-3327
Avgiftsfritt: 1-800-860-8747
TTY: 1-866-569-1162
Fax: 703-738-4929
E-post:
http://diabetes.niddk.nih.gov/