Vatisa

Att upprätthålla viktminskning

Fördelar med att behålla viktminskningen

Medan förlora vikt är svårt för många människor, är det ännu svårare att hålla vikten av. De flesta individer som förlorar en stor mängd vikt återfå det två till tre år senare. En teori om att återta förlorad vikt är att människor som minskar sitt kaloriintag för att gå ner i vikt upplever en nedgång i sin ämnesomsättning, vilket gör det allt svårare att gå ner i vikt under en period av månader. En lägre ämnesomsättning kan också göra det lättare att återfå vikt efter en mer normal kost återupptas. Av dessa skäl är extremt låga kaloridieter och snabb viktminskning avskräckt.

Förlora inte mer än 1-2 pounds per vecka rekommenderas. Införliva långsiktiga livsstilsförändringar kommer att öka risken för framgångsrik långsiktig viktminskning.

Viktminskning till en hälsosam vikt för en persons längd kan främja hälsofördelar såsom lägre kolesterol och blodsocker, lägre blodtryck, mindre påfrestning på ben och leder, och mindre arbete för hjärtat. Därför är det viktigt att behålla viktminskning för att få hälsofördelar under en livstid.

Att hålla extra vikt off kräver ansträngning och engagemang, precis som att förlora vikt gör. Viktminskning mål uppnås genom förändringar i kost, matvanor, motion och, i extrema fall, kirurgi.

Viktminskning underhållsstrategier

De strategier som uppmuntrar viktminskning spelar också en viktig roll i underhållet:

  • Stödsystem som används effektivt under viktminskning kan bidra till vikt underhåll. En studie utförd av National Weight Control Registry hittade människor som förlorat vikt och fortsatt varannan månad stödgruppens möten under ett år behållit sin fulla viktminskning. Studiedeltagare som inte närvarade stöd möten återfått nästan hälften av vikten.

  • Fysisk aktivitet spelar en viktig roll för att upprätthålla viktminskning. Studier visar att även utöva denna inte är rigorös, som att gå och använda trappor, har en positiv effekt. Aktivitet som använder 1.500 till 2.000 kalorier per vecka rekommenderas för att upprätthålla viktminskning.

  • Kost och motion är viktiga strategier för att förlora och behålla vikten. En studie från National Weight Control Registry fann som hade nästan alla av 784 studiedeltagare som hade förlorat minst 30 pounds, och hävdar att förlusten för ett år eller längre, använt kost och motion för att inte bara gå ner i vikt, men också att upprätthålla viktminskning.

  • När önskad vikt har nåtts, kan gradvis tillsats av cirka 200 kalorier av frisk, mager mat till dagligt intag prövas i en vecka för att se om viktminskning fortsätter. Om viktminskning inte fortsätta kan ytterligare kalorier av hälsosamma livsmedel läggas till den dagliga kosten tills rätt balans av kalorier för att bibehålla önskad vikt har bestämts. Det kan ta lite tid och journalföring för att avgöra hur justerar matintag och motion nivåer påverkar vikten.

Att fortsätta att använda beteendestrategier kan bidra till att upprätthålla vikten. Var medveten om att äta som ett svar på spänning och använda motion, aktivitet eller meditation för att klara istället för att äta.

En återgång till gamla vanor betyder inte fel. Att betala förnyad uppmärksamhet på kostvanor och motion kan hjälpa till att upprätthålla beteenden som upprätthåller viktminskning. Identifiera situationer som negativa stämningar och interpersonella svårigheter och införliva alternativa metoder för att hantera sådana situationer i stället för att äta kan förhindra återfall till gamla vanor.

Vikt cykling

Vikt cykling är att förlora och återfå vikt flera gånger. Vissa studier tyder på att vikt cykling, även kallad "jojo-bantning", kan leda till att vissa hälsorisker, till exempel högt blodtryck, sjukdomar i gallblåsan, och högt kolesterol. Men dessa studier är inte entydiga. Den bästa strategin är att undvika vikt cykling och för att upprätthålla hälsosam vikt genom aktivitet och sunda matvanor.

En myt om vikt cykling är att den som förlorar och återfår vikt kommer att få svårare att gå ner i vikt igen och underhålla den i jämförelse med en person som inte har gått igenom en viktminskning cykel. De flesta studier visar att vikt cykling inte påverkar den hastighet med vilken kroppen förbränner bränslet och en tidigare vikt cykel påverkar inte möjligheten att gå ner i vikt igen. Dessutom gör vikt cykling inte öka mängden fettvävnad eller öka fettfördelning runt magen.

Rådgör alltid med din läkare för mer information.